OffNews.bg

ФБР отрече твърденията на Тръмп, че е бил подслушван по нареждане на Обама

Директорът на ФБР Джеймс Коми отрече обвинението на Доналд Тръмп, че Барак Обама е издал заповед телефона му да бъде подслушван.

Коми е поискал министерството на правосъдието да направи изявление, с което да отхвърли твърденията, тъй като няма доказателства в подкрепа на твърденията на американския президент и защото с тези заявления се намеква, че ФБР е нарушило закона.

Бившият правосъден министър Майкъл Мъкейзи смята, че наистина е имало подслушване, но не по нареждане на Обама. Според него то е било по указание на министерството на правосъдието, заради съмнение, че някой в "Тръмп тауър" действа като руски агент.

Междувременно Белият дом поиска Конгресът да започне разследване за твърденията за подслушване.

Обвиненията на президента в злоупотреба с власт срещу предшественика му са едни от най-сериозните до момента. Ден след като без да приложи доказателства, Тръмп написа, че администрацията на Обама го е подслушвала, Белият дом настоява за разследване, което да е част от това за руска намеса в изборите миналата година.

Републиканецът от Калифорния Девин Нюнес - председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите заяви, че комисията ще проучи „дали правителството е извършвало действия по наблюдение спрямо официалните и свързаните лица в дадена партийна кампания.“, съобщава БНР.

От своя страна, Джеймс Клапър, който бе директор на разузнаването и в периода на изборите, заяви категорично, че под негово ръководство не е било извършвано никакво подслушване на Доналд Тръмп или хора от кампанията му. Той поясни, че според действащото законодателство, ако е имало подслушване той би трябвало да е бил в течение.

Не е ясно откъде Тръмп разполага с такава информация. Говорителят на Белия дом Сара Хъкъби Сандърс каза, че президентът базира твърденията си на „информации, които той е видял и са го накарали да вярва в това.“ Местни медии посочват, че обвиненията на Тръмп може би са вдъхновени от публикации в крайно десни медии.

По-рано говорителят на Барак Обама Кевин Луис коментира, че бившият президент „никога не е издавал заповед за подслушване на който и да е американски гражданин.“

В неделя, без да дава подробности, прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър публикува изявление, в което обясни желанието за разследване в Конгреса с „много притеснителните“ информации за „политически мотивирани разследвания в навечерието на изборите.“ Спайсър добави, че до приключване на разследването няма да има повече коментари.