OffNews.bg

Естония пое председателството на Съвета на ЕС

Естония пое днес от Малта шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС за пръв път, откакто се присъедини към блока през 2004 г., съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Цифрова Европа и свободното движение на данни ще бъде една от главните теми на естонското председателство", заяви вчера премиерът Юри Ратас.

Естония отдавна е лидер в цифровизацията и през 2005 г. стана първата страна в света, позволила на гражданите си да гласуват онлайн. Административни въпроси като регистрирането на автомобили също се уреждат онлайн.

"Цифровизацията е ДНК на вашата страна и трябва да стане част от европейската ДНК", каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на Ратас. "Разчитаме на вашето лидерство, на вашите умения в електронната сфера, за да постигнем напредък".

Ратас отбеляза, че като цяло целта на естонското председателство е да направи Европа "по-обединена и по-силна", насърчавайки иновациите, устойчивото развитие и сигурността.

Най-големите предизвикателства за естонското председателство ще са усилията за реформиране на системата за предоставяне на убежище, подсигуряването на външните граници на ЕС и първата част от преговорите за излизането на Великобритания от блока.