OffNews.bg

Ердоган против условията на ЕС за визите

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е готов да се откаже от либерализирането на визовия режим в Европа за турците, тъй като не приема условието за промяна на турския антитерористичен закон, съобщава Гардиън.

"ЕС иска от нас да променим антитерористичния закон, за да отмени визите. Казва това в момент, когато Турция от всички страни е подложена на нападения от терористични организации и техни колаборационисти. Вие ни поставяме условия, а разрешавате на терористи да разпъват палатките си до сградата на Европейския парламент", отправя обвинения към съюза Ердоган.

Турският президент визира случая от средата на март, когато по време на среща Турция-ЕС в Брюксел кюрдски активисти разпънаха палатки със символи на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се смята за терористична организация в Турция.

"Намираме с в момент, в който няма връщане назад", казва Ердоган. "Убеден съм, че нова конституция и всички други изисквания ще институционализират президентската система". По думите му това не е негова лична амбиция, а "необходимост за държавата".

Ако иска да осигури безвизов достъп за гражданите си до Европейския съюз, Анкара трябва да изпълни серия от условия, поставени от Брюксел. Едно от тях е да съгласува своето законодателство и практики в областта на тероризма с тези на Европейския съюз.