OffNews.bg

Ердоган даде за пример нацистка Германия

Турският президент Реджеп Ердоган нарече хитлеристка Германия пример за унитарна държава с президентска система на управление. Той направи това изказване пред журналисти в своя самолет на връщане от Саудитска Арабия.

"Няма такива неща, че в унитарната държава няма президентска система. В света има примери за такива страни, както и в историята, така и днес. Можете да видите това в хитлеристка Германия. Има и други по-скорошни примери в други страни", казва турският президент, цитиран от агенция Джихан, съобщи Дарик. Ердоган добави, че президентската система не решава всички проблеми. "В работата, свързана с президентските система, ще се вслушаме в мнението на широките обществени кръгове", заяви той.

Дискусията за развитието на нова конституция в Турция, в която може да има изменения за системата на управление, се активизира след предсрочните парламентарни избори на 1 ноември 2015 г. За промяната още преди две години за първи път се обяви именно Ердоган. Голяма част от опозицията обаче има негативно отношение към промяната на формата на управление.