OffNews.bg

Едновременно със щъркелите: Първите МиГ-29 от Словакия долетяха в Украйна

Първите четири от обещаните на Украйна МиГ-29 от армията на Словашката република вече са доставени на Киев, съобщи в Туитър министърът на отбраната на Словакия Яро Над.

First 4 Slovak #MiG29s handed over to #Ukraine. May they save many #lives and help Ukraine defend its land and infrastructure against Putin's aggression! Our support will continue as long as needed. @oleksiireznikov @Slovakia_NATO @DefenceU @NATO @ZelenskyyUa #WeAreNATO pic.twitter.com/IvPb2jJ247

— Jaro Nad (@JaroNad) March 23, 2023

„Дано да спасят много животи и да помогнат на Украйна за защити своята земя и инфраструктурата от агресията на Путин!“, написа Над и обеща продължаване на подкрепата за Украйна. Доставените самолети са 4, а Словакия ще предостави общо 13 машини.

"Огромно благодаря на всички участващи екипи за фантастичната професионална работа. Словакия стои на правилната страна и с този жест ние като държава сме се записали с главни букви в съвременната световна история, което говори за навременна помощ, искрена солидарност и величие на нацията. Това правителство ще продължи да помага за спасяването на невинни човешки животи. Правим правилното нещо, защото Русия нахлу в Украйна, Русия е в Украйна и Русия е тази, която когато изтегли войските, ще прекрати веднага войната", написа министърът и във фейсбук.

Самата логистика по прехвърлянето на машините от Словакия в Украйна също е предизвикателство. Трансферът е извършен от украински пилоти в координация със словашките ВВС като е гарантирана безопасността на прехвърлянето, както и е изпълнена и съответната документация. В следващите дни Украйна ще получи и останалите самолети, но по оперативни причини няма да бъде предоставена предварителна, обясни министърът.