OffNews.bg

Един от основателите на Хамас е убит в Газа

Един от основателите на Хамас шейх Абдел Фатах Духан е загинал в Газа, съобщиха израелската обществена телевизия Kan и Gaza now.

Духан е важна фигура във формирането на Хамас и активно е участвал в атаките срещу Израел. Точната причина за смъртта му не се съобщава. 

Докладът за смъртта на Духан идва ден след като Израел каза, че е убил министъра на икономиката на Хамас и друг високопоставен член на политбюро на групировката при удари с дронове срещу Газа.

דיווח פלסטיני: בכיר חמאס נוסף, ממקימי ארגון הטרור, עבד אל-פתאח דח'אן, המכונה "אבו אוסאמה", חוסל בהתקפות צה"ל ברצועה. לפי הדיווח, דח'אן נהרג בשכונת א-נוסייראת במרכז הרצועה@gal_sade pic.twitter.com/gfqtyMgt4s

— כאן חדשות (@kann_news) October 11, 2023

"Палестински доклад: Високопоставен служител на Хамас, един от основателите на терористичната организация, Абдел Фатах Духан, известен като "Абу Осама", е бил убит при атаки на Израелските отбранителни сили в Газа. Според доклада Духан е убит в квартал Нусейрат в центъра на Газа", написа обществената телевизия Х, известна преди като Twitter. 

Основана през 1987 г. от шейх Ахмед Ясин Хамас е в челните редици на палестинската съпротива срещу Израел. Духан пък изиграва важна роля в създаването на организацията. Хамас, посветен на създаването на независима ислямска държава в Палестина, е отговорен за различни атаки срещу израелски цивилни и войници, включително самоубийствени атентати.

Последиците от смъртта на Духан

Смъртта на Духан може да има значителни последици за Хамас и политическия пейзаж в Газа. Като един от основателите и видна фигура в организацията, неговата загуба може да повлияе на вътрешната динамика и стратегическите решения на групировката. 

Смъртта му може да повлияе и на баланса на силите в Хамас, което би довело до борба за власт.

Докато Газа скърби за Духан, светът наблюдава как смъртта му ще се отрази на бъдещето на Хамас и на по-широкия политически пейзаж. Начинът, по който Хамас се справя с тази загуба, може да определи курса на палестинската съпротива и бъдещето на Газа, отбелязва Kan. 

Духан, училищен директор в бежанския лагер ал-Нусайрат, е сред присъстващите на среща през декември 1987 г. на Мюсюлманските братя в Газа, където членовете се съгласиха да се противопоставят на войнстваща израелска окупация и помогнаха за написването на хартата на групата, която призова за унищожаване на Израел.