OffNews.bg

Джонсън праща в Украйна повече смъртоносни оръжия

Обединеното кралство навлиза в "нова фаза" на подкрепа за Украйна и правителството обмисля какво военно оборудване може да предостави. Британският премиер Борис Джонсън заяви пред кабинета, че иска да предостави на Украйна повече смъртоносни оръжия, тъй като Владимир Путин може да влоши ситуацията, съобщава The Times.

Началникът на щаба на отбраната адмирал сър Тони Радакин информира министрите и заяви, че конфликтът се е превърнал в "по-традиционна война", тъй като Украйна се е преориентирала от опити за отпор срещу руските сили към задържане и отвоюване на територии.

Той заяви, че Великобритания преминава към "нов етап" на подкрепа за Украйна и че правителството обмисля какво военно оборудване може да предостави.

"Украинската армия не само държи големите градове, но и принуждава руснаците да отстъпват. Нашата подкрепа трябва да се промени в тази посока", заяви източник от "Даунинг стрийт" 10.

По-рано британското разузнаване посочи две причини за изтеглянето на руските войски от района на Киев - руснаците са загубила инициативата в района на столицата, а настъплението на руските окупатори там не е постигнало целта си.