OffNews.bg

Два самолета се сблъскаха в небето над Украйна, загинали са трима пилоти

Трима пилоти са загинали при сблъсък на два учебни самолета L-39 в небето на Украйна близо до Житомир, съобщи "Украинска правда". Сред загиналите е популярният украински летец с позивна Juice, който, според различни източници трябваше да бъде един от първите украинци, които да полетят на американските F-16. Новината първо съобщи близкия на Juice Павло Поцелуев, а по-късно вечерта в събота я коментира и президентът Володимир Зеленски. 

"Мечтаехте за F-16 и чакахте новините за пристигането им. Обичахте своята птица и буквално живеехте в небето. Познанството ни не беше дълго, но съм ви благодарен за важните житейски уроци и устрема, който определено ще остане във ВВС и ще бъде двигател за важни промени на новото поколение пилоти. Вечна памет, Juice. Сега вие буквално ще държите небето ни", написа Павло Поцелуев, ръководител на космическия проект "Alpha Centauri" 

Зад позивната Juice се крие легендарният пилот на МиГ-29 Андрий Пилшчиков. Той защитава украинското небе от самото начало на руското нахлуване и участва в противовъздушната отбрана на Киев.

Малко по-късно днес новината беше потвърдена от командването на украинските ВВС.

"С тъга съобщаваме, че на 25 август 2023 година стана ужасна самолетна катастрофа в района на Житомир. По време на изпълнение на бойна задача в небето се сблъскаха екипажите на два бойно-учебни самолети L-39. Тримата пилоти, за съжаление, загинаха. Тече разследване. Сред загиналите е известният пилот от 40-та бригада на тактическата авиация с позивна Juice. Изказваме съболезнования на близките на загиналите. Това е болезнена и непоправима загуба за всички нас", се казва в изявлението на ВВС.