OffNews.bg

Дрон по лунната пътека. Украинците пробиха десантен кораб на Русия в Новоросийския залив

По време на нощната атака с морски дронове в Новоросийск е бил ударен големият десантен кораб на руския Северен флот „Оленогорский горняк“. В социалните мрежи се появиха видеозаписи, на които се вижда как корабът със значителен крен (наклон на една страна) е влачен на буксир към брега.

Малко по-късно източници от Службата за безопасност на Украйна разпространиха клип от 1 лице, на който се вижда как морски дрон се насочва като торпедо към кораба на руснаците.

За присъствието на плавателния съд в акваторията на Новоросийск потвърди кметът на града Адрей Кравченко. „Оленогорский горняк“ събира 225 десантчици и до 500 тона техника и товари. На палубата му има сдвоени 57-мм артилерийски установки АК-724, две пускови системи за реактивната система за залпов огън А-215 „Град М“, четири установки на ЗРК „Стрела 2“.

Ladies and gentlemen, the attack on the russian Black Sea flees was a success. ???????????? pic.twitter.com/BiGEQe4rhu

— ✙???? Constantine ????✙ (@Teoyaomiquu) August 4, 2023

За поразяването на десатнтния кораб праволинейните руски телеграм канали се нахвърлиха върху Анатолий Поздняков, авторът на видеото, на което се вижда, че плавателният съд е взет на буксир и е килнат на една страна. В момента на атаката срещу него, на борда му е имало около 98 души екипаж – матроси и 17 офицери.

„Масово се разпространява грухтене за това, че в Новоросийск са ударили руски десантен кораб. Това го пусна позорния духач Поздняков, затова трябва да сме предпазливи. Информацията още не е потвърдена“, ядосват се от руската страна.

Сериозните анализатори, обаче, посочват, че ВСУ за пореден път са демонстрирали способността да нанасят асиметрични удари по врага в най-добрите традиции за непреки действия.

„След руските атаки срещу пристанищната инфраструктура на Одеска област последва нощна атака на украинците с безекипажни катери (дронове) срещу базата на Черноморския флот в Новоросийск. Повреден е голям десантен кораб от проекта 775, за който, ако се съди по снимките и видеото, има пробойна на левия борд. Корабът е с много голям крен, не може да се движи на собствен ход и го теглят на буксир. Ако не потъне, многомесечният ремонт му е гарантиран“, коментира военният експерт Виктор Босняк.

От всички средства, с които разполага Украйна по открити източници, такъв удар може да нанесе само един апарат, който наскоро беше представен на изложение в Турция – дронът MAGURA V5, с 300-кг бойна част и скорост 42 възела (77 км/ч) и пределна далекобойност 800 километра. Толкова са от контролираното от Украйна черноморско крайбрежие до Новоросийск.

Значението на тази атака, ако наистина зад нея стоят ВСУ е трудно да се оцени. На руските надводни сили им става все по-неуютно в Черно море и уязвими стават дори отдалечените им бази. Наличието на въоръжение у ВСУ на средства за поразяване, подобни на MAGURA V5, силно ще усложни за руснаците поддържането на морската блокада на украинските черноморски пристанища, защото във всеки момент с корветите, които са разположени на подходите към тези пристанища, може да се случи същото, което стана тази нощ с „Оленогорский горняк“, казва още Босняк.

Големият десантен кораб "Оленогорский горняк" с командир капитан втори ранг Максим Рихлов пристигна в Керч на 18 юли след втората атака на Украйна срещу Кримския мост. Когато пусна котва там, местният канал „24 Керч“ съобщи, че плавателният съд е доставен за да прехвърля моторизирани туристи в случай на големи тапи по Кримския мост. По замисъла на окупаторите на Крим трафикът трябваше да се осъществява от два подобни десантни кораба, като изпълняват по няколко курса на ден.