OffNews.bg

Дипломат номер 1 на Китай отиде при Путин

Президентът на Русия Владимир Путин прие в Кремъл дипломат номер 1 на Китай Ван И.

Той е член на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и ръководителя на канцеларията по външните работи. Според И "руско-китайските отношения са устояли на натиска на Запада и се развиват стабилно", а Путин подчертал, че очаква китайския президент Си Дзинпин в Русия, информира "Коммерсанть“.

Срещата идва на фона на притеснения в САЩ и Европа, че Русия и Китай са предприели курс на затопляне на отношенията си и че е възможна помощ от страна на Пекин към властите в Кремъл.

"Отношенията между Руската федерация и Китай не са насочени срещу трети страни, но те не се поддават на натиск от трети страни“, заяви Ван И по време на срещата, цитиран от сайта на Кремъл.

Президентът на Русия отбеляза, че сега международните отношения са станали по-изострени, отколкото преди "разпадането на двуполюсната система“.

"Разбира се, чакаме президента на Китайската народна република да посети Русия. Вече се договорихме за това по-рано“, добави Владимир Путин.

Според него стокообменът между Русия и Китай ще достигне 200 млрд. долара до 2024 г. В края на 2022 г. той възлиза на 190 млрд. долара.

На 18 февруари Ван И обяви намерението на Поднебесната империя да представи мирен план за разрешаване на ситуацията в Украйна. По време на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица дипломатът подчерта, че Пекин ще насърчи мирно разрешаване на конфликта, което не засяга териториалната цялост на Украйна.