OffNews.bg

Десантис се отказа от президентската надпревара в САЩ в полза на Тръмп

Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви, че се отказва от надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия на САЩ и ще подкрепи Доналд Тръмп, който е лидер в надпреварата. Преди това Десантис беше смятан за най-вероятната алтернатива на Тръмп в лагера на републиканците.

Той обяви решението си във видеоклип на своя акаунт в мрежата X (бивш Twitter), съобщи Би Би Си.

Във видеото Десантис обяснява, че след като е останал на второ място на събранията в Айова, не може да "иска от поддръжниците си да си губят времето си и да жертват ресурсите си, ако нямаме ясен план за победа".

На първия рунд - изборите за президентска номинация на партията - в щата Айова преди седмица Десантис остана втори, докато Тръмп спечели с огромна преднина - 51% от гласовете на републиканците в щата срещу 21% за Десантис.

"Очевидно е, че мнозинството от гласоподавателите в първичните избори на Републиканската партия искат да дадат втори шанс на Доналд Тръмп. Подкрепям го, защото не можем да се върнем към старата републиканска гвардия от миналите времена или към корпоративизма в нова опаковка, който представлява Ники Хейли", изтъкна Десантис.

Той се оттегли от изборите само два дни преди решаващите първични избори на Републиканската партия в щата Ню Хемпшир.

Едно от последните социологически проучвания показа, че той би завършил на далечното трето място в този щат с 5% след Тръмп (50%) и умерения кандидат Хейли (34%).

В момента Тръмп има само един сериозен съперник в надпреварата за номинацията на Републиканската партия - бившият губернатор на Южна Каролина и бивш посланик на САЩ в ООН, индианката Хейли.

Решението на Десантис, взето по-малко от седмица след поражението му от Тръмп в Айова въпреки огромните му инвестиции, завършва зашеметяващия спад в популярността му, след като той започна да се възприема като най-обещаващата алтернатива на Тръмп, коментира Ройтерс.

Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември.

Оттеглянето на Десантис от президентската надпревара означава начало на битката между кандидатите Хейли и бившия президент на САЩ, който запази контрола върху републиканския електорат въпреки четирите наказателни преследвания, отбелязва Ройтерс (Тръмп не се признава за виновен по нито едно от тях). При това поддръжниците на Десантис са по-склонни да застанат на страната на Тръмп, отколкото на по-умерената Хейли.

Тръмп, който прекара голяма част от изминалата година в нападки срещу Десантис, похвали губернатора на Флорида за отказа му да продължи надпреварата и заяви, че очаква с нетърпение да работят заедно, за да победят президента Джо Байдън.

Бившият президент обвини Хейли, че е сключила "нечестив съюз" с либералите и повтори невярното твърдение, че демократите са имали право да гласуват в републиканските първични избори.

Според социологическите проучвания Тръмп води не само в Ню Хемпшир, но и в Южна Каролина, където първичните избори ще се проведат на 24 февруари.