OffNews.bg

Дъжд от руски ракети по украински градове в Луганска, Донецка, Харковска, Херсонска и Запорожка област

Войната в Украйна не спря и за Коледа, въпреки че вчера руският президент Владимир Путин заяви, че е готов за преговори. Руските сили извършиха над 40 ракетни атаки на Коледа, съобщиха украинските военни сили днес, предаде Ройтерс.

Трима руски военнослужещи бяха убити по-рано днес от падащи отломки на украински дрон, който беше свален, докато атакуваше база в руската Саратовска област. Вчера Путин отново заяви, че е отворен за преговори, и обвини Украйна и западните ѝ съюзници, че не участват в разговорите - позиция, която САЩ преди това отхвърлиха като позициониране предвид непрестанните руски атаки.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски отговори, че Путин трябва да се върне към реалността и да признае, че Русия е тази, която не иска преговори. "Русия еднолично нападна Украйна и убива граждани", написа съветникът Михайло Подоляк в Twitter. "Русия не иска преговори, но се опитва да избегне отговорността".

По-рано днес украинските военни съобщиха, че през предходните 24 часа руските сили са обстрелвали десетки градове в Луганска, Донецка, Харковска, Херсонска и Запорожка област.

"В Херсонското направление противникът продължава да обстрелва с артилерия населените места по десния бряг на река Днепър", се казва в съобщението. Украинските сили са предприели атаки срещу почти 20 руски цели, съобщават от ВСУ.

Вчера Министерството на отбраната на Русия заяви в неделя, че предишния ден нейните сили са убили около 60 украински военнослужещи по линията на съприкосновение Купянск-Лиман и са унищожили множество единици украинска военна техника.

Кремъл заявява, че ще се бори, докато не постигне всичките си териториални цели, докато Киев казва, че няма да се успокои, докато всеки руски войник не бъде изхвърлен от страната.

Запитан дали геополитическият конфликт със Запада се приближава до опасно ниво, Путин вчера заяви: "Не мисля, че е толкова опасен."