OffNews.bg

Да влезе прокуристът. Започна ликвидацията на частите на ''Вагнер'' в окупираните украински територии

Руското командване е започнало ликвидацията на клоновете на наемническата групировка "Вагнер" на окупираните от Русия територии на Украйна в Донецка и Запорожка области, съобщи "Укринформ". Закриването на частите се извършва въз основа на заповед на министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу от 25 юни.

„Отношението към вагнеровците по фронтовете в Украйна се промени фундаментално. Според оценки на западното разузнаване не повече от хиляда от наемниците на Пригожин са отишли ​​в Беларус, а други са принудени да подписват договори с руското министерство на отбраната. Според заповедта на Шойгу от 25 юни започна ликвидацията на групата Вагнер във временно окупираните територии на Донецка и Запорожка области“, допълва агенцията.

"Укринформ" твърди също така, че от останките на ЧВК "Вагнер" се създават отделни щурмови части от "отряди от самоубийци", които са хвърляни в най-големите месомелачки за да отвоюват обратно загубени вече от руснаците позиции. Според изданието, Кремъл възнамерява да поеме контрола над империята на Евгений Пригожин и в Африка и Близкия изток.

"Разбира се, Русия не може да се откаже от такъв лост за влияние в Африка като групата "Вагнер". Затова единственото решение за Кремъл е да ребрандира компанията с назначаването на нови ръководители. Представители на руското външно министерство вече са информирали лидерите на африканските страни, че групата ще продължи дейността си, но под ново ръководство", коментират авторите на публикацията.