OffNews.bg

Чешките депутати: Русия да не ни казва какво да пишат медиите и да не се меси за съветските паметници

Русия се опитва да се намеси във вътрешните работи на Чешката република - както в свободата на медиите, така и заради паметника на съветския маршал Иван Конев в Прага, което е недопустимо.

Това се посочва в позиция, приета днес от депутатите в комисията по външна политика на чешкия парламент.

Позицията идва на фона на информацията, че трима чешки политици са под полицейска охрана заради заплахи за живота им.

Според публикация в списанието "Респект" преди три седмици в чешката столица е пристигнал руски агент с дипломатически паспорт и със специално приготвена отрова в багажа си - рицин. Трима души са нарочени за отравяне - кметът на Прага Зденек Гржиб, кметът на Шести район в столицата Ондрей Коларж и кметът на пражкото село Ржепорие Павел Новотни. Кметът на Прага има ключова роля за преименуването на площада пред руското посолство на "Борис Немцов", а кметът на Прага-6 - за демонтажа на паметника на съветския маршал Иван Конев.

На заседанието си днес депутатите в комисията по външна политика на чешкия парламент обявиха за неприемливи "изявленията на висок тон на представители на Руската федерация" заради демонтажа на паметника на Конев и изказванията на редица руски политици по адрес на чешките медии.

Депутатите отбелязаха също така, че "подобни изявления нарушават коректните двустранни отношения между Чешката република и Русия".