OffNews.bg

Черно море никога няма да бъде море на НАТО, заяви говорителят на Путин

Черно море никога няма да бъде "море на НАТО", каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Песков заяви това, след като украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Северноатлантическия пакт да играе по-голяма роля за сигурността в региона.

"Време е да превърнем Черно море в море на НАТО", обърна се Кулеба към участниците в Първата конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на Кримската международна платформа в Букурещ.

Всички украински градове, както и полуостров Крим, трябва отново да станат част от Украйна и истинският мир ще дойде чрез възстановяване на границите на страната, заяви украинският външен министър по видеоконферентна връзка.

Не можем да говорим за сигурност в Черно море, без да говорим за сигурност в Украйна и Република Молдова, каза на конференцията външният министър на България Николай Милков.

Черноморският регион стана съществен в стратегическата надпревара между Русия и Запада, а войната в Украйна създаде изцяло нова среда на сигурност. Агресията не е само срещу Украйна, но и срещу сигурността и стабилността на континента, заяви Николай Милков, цитиран от БТА.