OffNews.bg

Бунт на борда: 204 бойци от Донецката република отказват да се бият за Русия в Луганск (видео)

204 бойци от силите на т. нар. Донецка народна република обявиха бунт и отказаха да заминат и да се сражават срещу украинската армия на територията на друго непризнато териториално формирование - Луганската народна република.

Видеоклип с обръщение на разбунтувалите се военни до гражданите на ДНР беше публикувано в телеграм канала на Антон Герашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна. Ето и част от изявлението на недоволните военни:

"Уважаеми съграждани на ДНР, ние, военнослужещите от 107 стрелкови полк, 4 батальон, трета, втора и четвърта рота, 204 души, отказваме да отиваме като пушечно месо в ЛНР, съвсем друга република. С нас бяха проведени маса незаконни действия, нас ни мобилизираха незаконно в нарушение на заповедта, не ни бяха проведени медицински изследвания по време на мобилизацията.

Нас неведнъж ни лъгаха и с лъжа се опитваха да ни закарат на територията на ЛНР, където по непотвърдени данни, ние вече сме част от някакво казачество, доброволно влязло в редиците на въоръжените сили на ЛНР и ще мрем там. А за да умреш там не трябва много време. В продължение на три месеца ние водихме борби за освобождението на Мариупол.

Мариупол е освободен, но ние пушечно месо не искаме да ставаме. За пореден път с лъжа се опитват да ни закарат от 21 шахта в гр. Ханджонково, където ни чакат представители на кабинета на Пушилин и, където са длъжни да изслушат всички наши законни искания, където сме длъжни дори да напишем до военната прокуратура обяснителни записки и отчети за незаконните действия и нарушенията на нашето командване."