OffNews.bg

Британското разузнаване: Чмобиките гинат като мухи в Бахмут и Сватово

Така наречените "чмобики" (б. ред. - нов говор, означаващ в пряк смисъл частично мобилизиран руснак или пушечно месо за фронта в преносен) вече са понесли тежки загуби в районите на Сватово и Бахмут в Донбас. Това показват данните на британското разузнаване към Министерството на отбраната.

Отбелязва се, че разгръщането на мобилизираните руски резервисти често се характеризира с лишаване от права, неадекватна военна подготовка и окаяна екипировка. В същото време тези хора се изпращат на най-тежките и изтощителни бойни задачи.

Британското разузнаване отбелязва, че повечето от чмобиките, макар и не всички, са служили и преди. В същото време многобройни примери сочат, че здравословното им състояние вероятно не е било надлежно проверено и много от тях са принудени да служат въпреки сериозни хронични заболявания.

"Мобилизираните резервисти вероятно са претърпели особено тежки загуби, след като е трябвало да копаят окопи под артилерийски обстрел в района на град Сватово в Луганска област. В Донецка област резервисти бяха масово убити по време на фронтални нападения срещу добре оборудвани украински отбранителни полоси около град Бахмут", се казва в изявлението на британското министерство на отбраната, публикувано в Туитър.

Общите загуби на руснаците от 24 февруари насам се оценяват на около 85 720 ликвидирани, съобщи Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна.

Според "Форбс" Русия е похарчила една четвърт от бюджета си за деветте месеца на пълномащабна война срещу Украйна, а боевете ще струват на Кремъл още повече в бъдеще.

Представителят на източната групировка на войските Серхий Череватий заяви, че професионалният "гръбнак" на руските въоръжени сили в направленията Авдеевка и Бахмут е изтребен и се замества изцяло от новомобилизирани резервисти.