OffNews.bg

Британското разузнаване: Черноморският флот вече няма сили за блокада на Украйна

След поредица украински удари напоследък срещу плавателни съдове, руският Черноморски флот загуби способността да извършва ефективна морска блокада на Украйна, но все още е в състояние да изстрелва ракети с морско базиране. Това съобщават от Министерството на отбраната на Великобритания.

Британското разузнаване твърди, че големите атаки срещу руския флот, кулминирали с унищожаването на щаба на 20 и 22 септември, са били значително по-разрушителни и координирани в сравнение с досегашните по време на войната.

Според британски военни експерти физическите загуби на руския Черноморски флот са „почти със сигурност сериозни, но локализирани“. Тоест руският флот все още е в състояние да патрулира по руското крайбрежие и да обстрелва Украйна с ракети.

„Въпреки това е вероятно способността му да продължи по-широки регионални патрули за сигурност и да осъществи фактическа блокада на украинските пристанища ще бъде намалена“, казват британците.

Отбелязва се, че сега Русия има проблеми със защитата на важните си съоръжения в пристанищата и извършването на планов ремонт на корабите.

Според британското разузнаване в момента е в ход изключително важна и тежка битка в Черно море, която вероятно ще принуди Русия да действа реактивно, демонстрирайки стратегическата мощ на Кремъл, концентрирана в окупирания Севастопол.