OffNews.bg

Британските тори искат поскъпване на данъците върху имотите, купувани от чужденците

Консервативната партия на Великобритания начело с премиера Борис Джонсън предложи вдигане на данъците върху недвижимите имоти, които са купувани от чужденци, като това е едно от предизборните им обещания преди предсрочния вот.

Според агенция Блумбърг /Bloomberg/ с това торите се опитват да привлекат на своя страна избирателите преди предсрочните избори на 12 декември.

Консерваторите смятат, че британските недвижимости, които са особено популярни сред чужденците, по-често се придобиват от богати хора или компании с цел или влагане на средства, или отдаване под наем на завишени цени.

По данни на изследване на университета Йорк през 2014-2016 г. 13% от жилищата в Лондон са закупени от чужди граждани. Подобен интерес от страна на чуждестранни купувачи води до общ ръст на цените на имотите и за самите британци, които искат да купят нещо, става все по-сложно да успеят.

В тази връзка консерваторите предлагат да се въведат допълнителни налози за чужденците при покупката на имот в размер на 3%. Така, ако чужденец ще купува жилище за 1,5 млн. паунда, ще трябва да плати данък в размер на 183 750 паунда, а за същия обект британецът ще даде 93 750.

По оценката на торите тази мярка ще даде на хазната допълнителните 120 млн. за година.