OffNews.bg

Британският военен министър обвини Русия за химическата атака в Сирия

Русия е отговорна за смъртта на всички цивилни при последната атака с химическо оръжие в Сирия, твърди британският министър на отбраната Майкъл Фалън в публикация за "Съндей Таймс", цитирана от Би Би Си.

Според Фалън Москва носи отговорността заради факта, че подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад.

Министърът нарече варварско, аморлано и незаконно нападението в Хан Шейхун от 4 април, при което над 80 души загинаха от предполагаемо натравяне със зарин.

"Последното военно престъпление стана по време на тяхната смяна", твърди Фалън, визирайки Русия. "През последните няколко години те имаха възможността да приложат лостове и да спрат тази гражданска война. Русия трябва да покаже необходимата решителност, за да дисциплинира този режим", казва още британецът. 

Майкъл Фалън смята, че американската ракетна атака срещу правителствената авиобаза "Шайрат" "изпраща силен сигнал към сирийския режим да се замисли повторно преди да използва газ в  бъдеще". По думите му военната намеса е оправдана, но и ограничена, както е необходимо. Трябва дългосрочно разрешаване на конфликта, допълва министърът.

Ръководителят на военното ведомство изрази мнението си, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде свален, за да се постигне стабилност в Сирия.

"Някой, който използва варелни бомби и химикали, за да убива собствения си народ, не може да е бъдещият лидер на Сирия", категоричен е Фалън.