OffNews.bg

Братът на румънския президент е арестуван за корупция

Братът на румънския президент Траян Бъсеску - Мирча Бъсеску, е арестуван за взимане на подкуп в размер на 250 000 евро, съобщи румънският телевизионен канал „Антена 3“.

Медията излъчи видеоматериал, в който Мирча Бъсеску признава, че е получил крупната сума, за да се застъпи за престъпния бос Санду Ангел, който излежава присъда от 8 години и 9 месеца. През 2011 г. Ангел е обвинен в опит за убийство на един от племенниците си при сбиване в бар.

От прокуратурата са потвърдили за ареста, като ще бъде издадена заповед за 30-дневената му продължителност.

Информацията за корупционния скандал е дошла от сина на Санду Ангел, Флориан Ангел, който твърди, че самият той е дал подкупа на Бъсеску чрез посредник.

"Мирча Бъсеску е получил 250 000 евро от информатора (Флорин Ангел) чрез посредник в замяна на обещание да повлияе на магистратите в делото срещу бащата на информатора... с цел да получи по-лека присъда или да бъде освободен от затвора", се казва в съобщение на прокуратурата.

Мирча Бъсеску коментира, че видеоклипът е манипулиран.

"Откъсите, които бяха излъчени, са извадени от контекст и са пренаредени, за да може да бъде направено предположение, че има връзка между коментарите относно парите и разговора относно делото срещу Санду Ангел", каза той.

Държавният глава на Румъния отрече да е замесен в корупционната схема.

"Никога не съм говорил с брат си за подкрепяне на Санду Ангел в делата, които са заведени срещу него. Призовавам полицаите, прокурорите и съдиите, които работят по това дело, да кажат дали има дори най-малка намеса от моя страна или мое име", каза той в изявление пред медиите.

Арестът на Мирча Бъсеску стана повод премиерът Виктор Понта и управляващата Социалдемократическа партия да поискат оставката на държавния глава.