OffNews.bg

Бивш руски журналист загуби и при последното обжалване на присъдата си за държавна измяна

Бившият руски журналист Иван Сафронов, отразявал въпроси на отбраната, загуби днес последното обжалване на присъдата си от 22 г. затвор по обвинение в държавна измяна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сафронов е писал за вестниците "Комерсант" и "Ведомости", бил е и съветник на ръководителя на руската космическа агенция. Той беше арестуван през 2020 г. и обвинен в изнасяне на класифицирана информация.

Осъден е през септември миналата година. Присъдата беше определена от неговите поддръжници като "драконовска мярка", която показва липсата на медийна свобода в Русия. Сафронов беше обвинен в издаване на военни тайни на Чехия – държава членка на НАТО – но според адвокатите му присъдата е отмъщение за публикациите му за руските планове за продажба на бойни самолети на Египет.

През февруари Сафронов беше преместен в строго охраняван затвор в Красноярска област, Сибир, и не присъстваше на днешното произнасяне на Върховния съд в Москва.

В понеделник руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза загуби обжалването на присъдата си от 25 г. затвор за държавна измяна и разпространяване на "фалшива информация" за войната на Русия срещу Украйна.