OffNews.bg

Биометрични данни на милиони изтекли в интернет

Биометрични данни на милиони хора са изтекли в интернет. В мрежата са открити пръстови отпечатъци, данни за лицево разпознаване, потребителски имена, протоколи за достъп до различни нива на сигурност, лични данни и други, съобщи "Дойче веле". 

Пробивът е открит от израелските експерти по сигурността Ноам Ротем и Ран Локар, които работят за службата vpnMentor. Те са получили достъп до над 27,8 млн. записа и 23 гигабайта данни. За теча в системата за сигурност сигнализираха първо британският „Гардиън” и израелският портал „Calacalist”.

Данните са от системата „Биостар 2” на корейската фирма за сигурност „Suprema”, която се смята за водеща в Европа на пазара за биометрични системи за достъп. Компанията „Биостар 2” работи с пръстови отпечатъци и лицево сканиране в онлайн платформа за интелигенти ключалки, с които фирми могат сами да организират контрола за достъп до офисите си. Според "Гардиън" системата се използва и от британската полиция, много банки и фирми за охрана. 

Израелските експерти установили, че биометричните данни в системата най-често са съхранявани без криптиране. Така вместо да се криптират, за да не могат да бъдат възпроизведени, са запазени действителните пръстови отпечатъци, които по този начин могат да бъдат копирани и манипулирани. 

Търговският директор на „Suprema” Анди Ан заяви, че компанията е направила задълбочена оценка на предоставената от „vpnMentor” информация. От компанията са категорични, че пробивът на сигурността е преодолян и ако има заплаха за клиентите, те ще бъдат уведомени.