OffNews.bg

Без имунитет. 110 години затвор заплашват съперника на Ердоган Кемал Кълъчдароглу

Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия на Турция Кемал Кълъчдароглу, който се кандидатира на президентските избори през 2023 г., може да бъде задържан в рамките на разследване по 28 дела, заведени срещу него, съобщи телевизия "Джумхуриет".

Според обясненията на канала, че тъй като Кълъчдароглу се е кандидатирал за президент, той не е могъл да участва в парламентарните избори, които се провеждат по същото време, в резултат на което е останал без депутатски имунитет.

Според "Джумхуриет" Кълъчдароглу е изправен пред заплахата да получи общо до 110 години затвор. Повечето от делата срещу опозиционния лидер са за обиди към действащия президент Ердоган.

Според турски политолози, обаче, е малко вероятно опозиционният лидер да бъде изправен пред съда, тъй като това може да доведе до дестабилизиране на политическата ситуация в страната.

Президентските избори в Турция се проведоха в средата на май 2023 г. На първия тур Ердоган спечели 49,35% от гласовете, а Кълъчдароглу - 45%. За да спечели, Ердоган се нуждаеше от повече от 50% от гласовете, така че се проведе втори тур, резултатите от който бяха обобщени от турската Централна избирателна комисия на 28 май. Ердоган спечели с 52,14% от гласовете срещу 47,86% за Кълъчдароглу.