OffNews.bg

Белият дом нарече идиот руския пилот, награден от Шойгу за инцидента с дрона

„Нямам представа защо наградиха за храброст пилот, който изложи себе си и имуществото на САЩ на злонамерен риск и в най-добрия случай беше просто идиот“. Така коментира награждаването на руските пилоти, участници в инцидента координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. Руската пропаганда показа кадри от награждаването на двама пилоти от военния министър Сергей Шойгу.

???? Shoigu presented Orders of Courage to Su-27 pilots who shot down an American drone over the Black Sea.

Major Sergey Popov and Major Vasily Vavilov received the awards.

Earlier, the Russian Defense Ministry claimed that the drone fell on its own. pic.twitter.com/Vi2w1sOzXL

— NEXTA (@nexta_tv) March 22, 2023

Кърби нарече отличието безсмислено и припомни, че в САЩ не насърчават пилотите да се блъскат в каквито и да било препятствия.

"Не знам за никоя друга армия в света, никоя друга военновъздушна сила, която да възнагради пилот за това, че се е блъснал в дрон. Ако е храброст, тогава очевидно те имат различно разбиране за това", каза Кърби.

„Получихме команда за излитане и в състав от два екипажа изпълнихме полет за прихващане на безпилотен летящ апарат, който се движеше с цел нарушаване на държавната граница. След излитането се доближихме до този безпилотник, проведохме разпознаване и изпълнихме маневри с цел да го принудим да се откаже от изпълнението на своята задача“, разказа пред руските медии пилотът майор Василий Вавилов.

Другият пилот майор Сергей Попов в друг запис повтаря думите на Вавилов, но лъже, че не е имало контакт между руския самолет и американския дрон.