OffNews.bg

Белгия осъди ирански дипломат за планирана терористична атака

Белгия осъди ирански дипломат за планиране на бомбен атентат по време на митинг на иранската опозиция край Париж през 2018 г., предаде Би Би Си. 

Нападението е било предотвратено.

49-годишният Асадола Асади е осъден на 20 години лишаване от свобода. Той е работил в иранското посолство във Виена. Арестуван е през 2018 г. в Германия, където е без дипломатически имунитет. Няколко дни преди да бъде задържан, той се е срещнал с белгийска двойка от ирански произход в пицария в Люксембург.

Насиме Наами и Амир Саадуни са били арестувани в Брюксел с половин килограм експлозиви и детонатор, подготвени за атентат срещу митинга на иранската опозиция във Франция. Двамата не отричат, че са получили "пакет" от Асади, но твърдят, че не са знаели какво е съдържанието му.

Във връзка с планирания атентат беше задържан и още един мъж -  белгийско-иранският поет Мерхад Арефани.

Тримата са обвинени в съучастие и получиха присъди между 15 и 18 г. лишаване от свобода.

Атентатът е бил планиран за митинга на опозиционната група Национален съвет на съпротивата на Иран -  крило на Организацията на муджахидините на иранския народ, която през 80-те водеше въоръжена борба срещу властите в Техеран. На митинга са присъствали стотици иранци, живеещи в Европа.