OffNews.bg

Байдън изненадващо в Киев - посрещат го сирени за въздушна тревога (снимки, видео)

Американският президент Джо Байдън направи изненадващо посещение в Киев, Украйна днес. Видео кадри показаха Байдън редом до Володимир Зеленски в украинската столица, в близост до храма "Свети Михаил". На кадрите се чува сирена за въздушна тревога, макар че Украйна не е обявила, че в този момент е имало ракетни атаки.

Посещението не бе предварително обявено в програмата му.

Това е исторически момент за неговия мандат, отбелязва "Политико". 

Американският държавен глава е пристигнал в Киев в 8 сутринта местно време и е бил посрещнат от Зеленски и неговата съпруга Олена. "Благодаря ви, че дойдохте", e казал Зеленски. Байдън попитал за децата на украинския лидер, а след това казал, че целта на посещението му е да даде знак, че Съединените щати "не напускат" Киев по време на конфликта, допълва изданието.

US @POTUS Biden makes surprise trip to #Ukraine ahead of Russian invasion anniversaryhttps://t.co/QmNpxX0zLr

— Rezaul Hasan Laskar (@Rezhasan) February 20, 2023

Снимка: МВнР на Украйна

В понеделник президентът Байдън направи драматично и необявено посещение в Киев, за да демонстрира силната си американска подкрепа за Украйна само четири дни преди годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия, съобщи "Вашингтон пост". Високорисковото посещение в украинската столица, която е заплашена от ракетни атаки, е сигнал за продължаващ ангажимент от страна на Съединените щати, най-големият финансов и военен поддръжник на усилията на Украйна да отблъсне руските нашественици от територията си, добавя изданието.

Снимка: CNN/протокол

"Мъж, който много прилича на Джо Байдън, бе забелязан в Киев", написа независимото издание NEXTA по-рано днес и публикува видео, в което Байдън се движи на открито под звуците на сирените.

A man very similar to Joe #Biden was spotted near the St. Michael's Cathedral in #Kyiv. pic.twitter.com/wqFUkZoK0S

— NEXTA (@nexta_tv) February 20, 2023

Путин дори не доближи фронта по време на цялата война, допълва изданието.

A man very similar to Joe #Biden was spotted near the St. Michael's Cathedral in #Kyiv. pic.twitter.com/wqFUkZoK0S

— NEXTA (@nexta_tv) February 20, 2023

Президентът Володимир Зеленски заяви, че по време на посещението двамата с Байдън са обсъдили оръжия с далечен обсег на действие. Белият дом съобщи, че Байдън ще обяви още санкции срещу Русия и военна подкрепа за Украйна, пише Ройтерс.

Байдън е в Европа за тридневно посещение в Полша (20-22 февруари) - в навечерието на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна. По-рано се появиха спекулации, че след Полша той може да посети Украйна, но не бяха потвърдени.

Посещението в Киев е планирано при изключително секретни мерки. Президентът е излетял от базата „Андрюс“ в 4:15 ч. местно време. Официални представители на САЩ по-рано бяха изразили опасения, че Байдън не може да лети до Украйна или да пътува десет часа с влак без огромен риск за страната домакин или за себе си. Осигуряването на безопасността на президента е почти невъзможно начинание, заявиха те, въпреки че признаха, че Байдън отдавна е искал да отиде в Киев, съобщава „Политико“.

Обновява се.