OffNews.bg

Австрия конфискува къщата на Хитлер

След години спорове австрийският парламент одобри закон, разрешаващ конфискуването на къщата, където е роден Адолф Хитлер през 1889 г.

Собственичката Герлидне Помер неколкократно е отказвал да продаде сградата в град Браунау на Ин. Той не дава също тя да бъде ремонтирана.

Вече пенсионираната госпожа Помер ще получи компенсация.

Все още не е ясно какво ще направи правителството със сградата, която е била къща за гости.

От много години правителството плаща щедър наем на госпожа Помер в опита си да спре превръщането на триетажната сграда в притегателен център за туристи неонацисти.

В миналото къщата е била използвана от местна благотворителна организация като дневен център и работилница за хора със специални нужди. Но организацията е била принудена да се премести преди няколко години, когато госпожа Помер спряла ремонта на сградата.

Бъдещето на къщата е обект на дебати, а мненията се простират от най-крайното - да бъде съборена, до това тя да бъде запазена, но да се промени предназначението ù. "За" събарянето ù е и вътрешния министър Волфганг Соботка. Историци, помолени за становище, казват, че това би било равносилно на отричането на нацисткото минало на Австрия. От редица културни организации подчертават, че сградата е част от историческия център и затова е защитена.

Хитлер е роден в стая под наем на последния етаж на сградата, която се намира близо до австро-германската граница, на 20 април 1889 година. Под управлението на нацистите къщата привлича вълна от туристи, но когато те започват да губят властта, тя е затворена. Местни жители казват, че тя все още привлича неонацисти в Браунау на Ин, въпреки усилията на местните власти да се предпазят от това.