OffNews.bg

Американските военни пристигат до дни, обяви министърът на отбраната на Румъния

Когато Съединените щати обявиха изпращането на около 1000 военни в Румъния, беше изпълнено "едно искане на Румъния от 2014 г. за увеличаване на силите в Източния фланг с цел солидно военно присъствие", заяви румънският министър на отбраната Василе Дънку за телевизия Диджи 24, цитиран от БТА. 

По думите му точната програма на дислоцирането на американските военни от батальона "Страйкър" от Филсек (Германия) все още не е определена, но е "въпрос на дни".

Има няколко важни аспекта, заради които САЩ са взели решение да изпратят военни в Румъния. На първо място, изпълнява се едно искане на Румъния, отправено още през 2014 г. На второ място, това е важен отговор, който Северноатлантическият алианс дава на искането на Русия, която претендира за "разчистване на Източния фланг". "Това е един ясен отговор, не само, че НАТО не приема това, но и засилва присъствието си", обясни Дънку. 

Същевременно това решение представлява и "нещо важно от психологическа гледна точка", казва министърът. Той добави, че "това е окуражаващ сигнал за общественото мнение в Румъния, в Полша и други европейски страни, че не сме сами и че пред евентуална заплаха имаме пълна подкрепа".
И Франция обяви, че ще има присъствие в Румъния, значи това е и знак за сплотеност и единство между ЕС и НАТО", посочи още Дънку.

Близо 2000 американски войници ще бъдат изпратени в близко време в Германия и Полша, а 1000 военнослужещи на САЩ, които в момента са разположени в Германия, ще бъдат предислоцирани в Румъния, съобщи на пресконференция вчера говорителят на Пентагона Джон Кърби.