OffNews.bg

Африканският съюз осъди държавния преврат в Мали

Африканският съюз осъди извършения във вторник военен преврат в Мали и настоя президентът Ибрахим Бубакар Кейта и арестуваните министри да бъдат освободени, предава Франс прес.

Това стана ясно след изказване на президента на Република Южна Африка - Сирил Рамапоса, който е и председател на организацията.

Във вторник военните взеха властта в африканската държава след военен метеж, след което арестуваха президента. Няколко часа по-късно го принудиха да подаде оставка, която Кейта обяви в ефира на обществената телевизия.

Днес Африканският съюз призова “за незабавно връщане към цивилното управление”, както и препоръча военните да се върнат в казармите си. Председателят на организацията апелира “народа на Мали, политическите партии и гражданското общество да спазват върховенството на закона и да започнат мирен диалог за уреждане на разногласията си”.

Рамапоса призова “африканските партньори и международната общност да осъдят и отхвърлят противоконституционната смяна на режима, извършена от военните, и да подпомогнат малийския народ да се върне към гражданската демокрация”.