OffNews.bg

200 000 украински деца са застрашени от трафик

Най-уязвимите хора в Украйна след избухването на войната са около 200 000 деца в украински сиропиталища и приемни семейства. Войната и спешната евакуация дават възможност на престъпни банди да ги превърнат в жертва на трафик, съобщава Би Би Си, цитирайки ветерана от американската армия Джереми Лок.

Лок, който е ръководител на спасителна мисия за сираци в Украйна, разказва в предаването Today на Radio 4 на Би Би Си, че в момента цари тотално объркване, което е било особено осезателно през първите дни на инвазията. 

"Имаше хора, които идваха, искаха да правят добро и да превозват тези деца и сираци през международните граници... Бързото пребазиране през границите обаче създава среда и възможност за осъществяване на трафик".

По оценки на Министерството на социалната политика на Украйна 10 000 деца от домове за сираци и приемни семейства са в неизвестност.

"Все още хиляди сираци са в опасност. И тъй като руските войски се придвижват все по-навътре в страната, още повече от тях са застрашени. Това е постоянно ескалиращ проблем, на който трябва да реагираме много бързо."

За опасност от трафик на непридружени жени и деца предупредиха и български доброволчески организации. Според техни представители по границите трябва да се осъществява контрол над превозвачите, които извозват бежанците. По думите им за момента такъв контрол по българските гранични пунктове няма.

По данни на УНИЦЕФ почти 100 000 деца в Украйна живеят в институции – домове за деца или пансиони, към момента на ескалиране на кризата. Почти половината от тях са деца с увреждания. Докато институциите опитват да изведат децата в безопасност в съседни или други страни, е критично важно да се предприемат специални мерки за закрила на децата и да се гарантира, че е получено съгласието на родителите или хората, отговорни за тях, предупреждават от УНИЦЕФ.

Заради нарастващата опасност от трафик на деца УНИЦЕФ публикува инструкции за доброволците, които организират приема на украински бежанци. Оттам дават и следните насоки за закрила на нерегистрирани доброволци в случай, че попаднат на непридружено дете:

Уверете се, че детето е непридружено или е било разделено от семейството си. Не разделяйте детето от родителите му, братята и сестрите му или от други членове на семейството, с които е пътувало.

Тъй като възрастният, грижещ се за детето, може да е наоколо, попитайте бежанците наблизо дали познават детето. Не изоставяйте детето. Освен ако няма непосредствена заплаха, останете с детето на същото място, докато не разберете местонахождението на грижещия се за него и докато не се уверите, че то е в сигурни ръце.

При никакви обстоятелства не оставяйте детето с друг доброволец. Не приемайте помощ от друг доброволец, който предложи да го отведе в безопасност.

Ако след стъпките по-горе се уверите, че детето е непридружено или разделено от семейството си, попитайте детето за името, възрастта, родния град и информация зa семейството му. Запишете всяка допълнителна информация, която може да помогне на властите да открият семейството и да го съберат с детето. Ако детето не може да предостави тази информация, попитайте останалите бежанци, които пътуват с него, какво знаят.

Дръжте дрехите и принадлежностите на детето у него през цялото време. Това може да помогне на властите да открият семейството.

Свържете се с компетентна институция, например местната община, граничната полиция, консулските услуги на Украйна в приемащата страна или представители на УНИЦЕФ. Споделете информацията от детето и местонахождението си и следвайте инструкциите от съответната институция. Не оставяйте детето само.

Не споделяйте информация за детето с никой друг освен с компетентните власти.

Обяснете на детето какво ще се случи по-нататък. Не обещавайте, че ще намерите родителите му – това може да предизвика допълнително объркване и стрес, ако вместо това бъде предадено на компетентна институция/специалист за закрила на детето.

Не оставяйте детето само, докато не бъде поверено на компетентна институция/специалист по закрила на детето. Не оставяйте детето при никой друг.