OffNews.bg

16 мъртви, градове под вода, милиони без ток заради урагана в САЩ (снимки и видео)

 

Ураганът Санди взе 16 жертви в САЩ. Стихията удари крайбрежието на Ню Джърси.

Загиналите са хора, отказали да се евакуират. 

Жертвите са от Ню Йорк, Ню Джърси, Мериленд и Атлантик сити и от Канада.

Бурята, която връхлетя източното крайбрежие, нанесе множество щети.

Атлантик сити е потопен под половин метър вода. Повече от 6,5 млн. души в 13 щата са оставени без електричество.

 

Ураганът Санди стана причина и за високи приливни вълни в Ню Йорк. В града са наводнени подлези и спирки на метрото, а силният вятър е съборил и кран.

250 хил. жители на квартала Манхатън са останали без ток. Заради аварията властите евакуират 200 пациенти от университетската болница в квартала.

Най-малко 50 къщи са изгорели в квартала Куинс. Около 200 пожарникари са се включили в гасенето на пламъците. Засега причината за пожара не е ясна. 

/

Една от най-старите атомни централи в САЩ - "Ойстер Крийк", беше спряна, след като ураганът направи неизползваеми повечето от водни ù помпи. Съоръжението се намира в щата Ню Джърси до бреговете на Атлантическия океан. 

Атомната електроцентрала в Салем, на река Делауеър, също беше спряна. От компанията-оператор съобщиха, че не е имало проблеми и електроцентралата е в стабилно състояние.

Електрическа подстанция на компанията Consolidated Edison се взриви през нощта в Манхатън. 19 работници са останали затворени в подстанцията, съобщил свидетел на експлозията. 

/

В САЩ бяха отменени 9000 полета. Най-силно засегнати от урагана са летището в щата Филаделфия, нюйоркското летище „Ла Гардия” и летището в щата Ню Джърси - в Ню Арк, предаде ИТАР-ТАСС. 

Сложна е обстановката и на западното крайбрежие, където в летищата в Лос Анджелис и Сан Франциско очакват разрешение за излитане повече от 350 самолета.

Ураганът Санди отмени и планираните събития от предизборните кампании на Мит Ромни и Барак Обама.

Бурята продължава своя път към Вашингтон, където се подготвят за най-голямата стихия от години насам.