OffNews.bg

16-годишна германка - боец на ИДИЛ - моли да се върне у дома. В Ирак я очаква смъртна присъда

Заловената като боец на ИДИЛ 16-годишна германка Линда Венцел съжалява за решението си и иска да се върне при семейството си. Намерената в Мосул тийнейджърка е държана под стража в Ирак и ако бъде съдена там, може да бъде екзекутирана.

Момичето е родено в градчето Пулшниц край Дрезден. Преди година е обявено за изчезнало, след като било привлечено онлайн към джихадистка групировка.

Линда е една от четирите германки - бойци на ИДИЛ, заловени в Мосул. Четирите са в иракски затвор и получават консулска помощ, съобщи в събота германското сп. "Шпигел". Германският в. "Зюддойче цайтунг" и телевизиите Ен Де Ер и Ве Де Ер съобщиха, че са интервюирали Линда В. в медицинското отделение на военен комплекс в Багдад.

"Искам просто да се махна оттук", е казала тя пред журналистите. "Искам да съм далеч от войната, от многото оръжия, от шума. Искам просто да отида при семейството си", е добавила Линда.

Момичето има рана от куршум в лявото бедро и друга травма на дясното коляно, причинена по думите му при въздушна атака, нанесена от хеликоптер.

Дали ще се върне в Германия не е ясно. Германският обществен прокурор Лоренц Хаасе потвърди, че към настоящия момент не се правят опити за екстрадирането на момичето, съобщава "Евронюз".

"Ние, като обществена прокуратура в Дрезден, не сме искали издаването на заповед за арест и затова не можем да поискаме екстрадиция. Възможно е Линда да бъде съдена в Ирак, тя може да бъде експулсирана като чужденец или, тъй като е непълнилетна обявена за издирване в Германия, да бъде върната в родината си."

Ако бъде върната в Германия, срещу нея могат да бъдат повдигнати само обвинения като към непълнолетен нарушител, а ако бъде съдена в Ирак, може да бъде осъдена на смърт.

Разузнавателните служби изчисляват, че над 900 души са напуснали Германия през последните години, за да се присъединят към Ислямска държава. Близо 50 от тях са непълнолетни, а половината от тях са жени.