OffNews.bg

Григор Димитров вече е в Топ 10 на световния тенис елит

Ракета №1 на България Григор Димитров влезе в Топ 10 на световния тенис елит.

След блестящото си представяне на "Уимбълдън" Димитров се изкачи от 13-ата до 9-ата позиция в световната ранглиста. Българинът стигна до полуфиналите, след като в четвъртфиналния мач отстрани миналогодишния шампион на "Уимбълдън", надеждата на домакините от Великобритания Анди Мъри пред погледите на принц Уилям и съпругата му Кейт. В полуфиналния мач Григор бе победен от бъдещия шампион сърбинът Новак Джокович. Във финалния мач на 6 юли Джокович триумфира над една от легендите в тениса - Роджър Федерер.

9-ото място в ранглистата е рекордно класиране за Димитров. Български тенисист за първи път достига до тази позиция в световната ранглиста. 23-годишният Григор Димитров бе и първият българин, достигнал до полуфиналите на най-престижния турнир на трева в света.

От днес новият №1 в ранглистата е шампионът от "Уимбълдън" Новак Джокович. Той измести от първото място Рафаел Надал, който отпадна изненадващо от 144-ия в света Ник Киргиос (Австралия). 19-годишният тенисист отстрани Надал в четвъртфиналния мач и отпадна в следващия кръг, където срещна канадският тенисист Милош Раонич (№6 в ранглистата).

Киргиос се изкачва с най-много места в ранглистата след "Уимбълдън" - от 144-о на 66-о място.

Миналогодишният шампион Анди Мъри падна от 5-ото на 10-ото място, след като не успя да защити титлата си.