OffNews.bg

Огромен протест в центъра на София в защита на българската природа (снимки)

Хиляди демонстранти излязоха тази вечер на протест в центъра на София под наслов "Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!". 

Протестът е организиран от "За да остане природа в България", "Зелени закони", "Да запазим Корал", "Риболовен клуб БАЛКАНКА" и "Да спасим Кресненското дефиле". 

Шествието започна пред паметника на Алеко Константинов на бул. Витоша, премина край църквата "Св. Неделя" и стигна до Народното събрание.

Докато минаваха край сградата на Министерския съвет, демонстрантите скандираха "Оставка".

За повече от час шествието блокира движението на автомобили по жълтите павета. 

"ГЕРБ и Обединените патриоти са на път да ликвидират цялата мрежа Натура 2000. Промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов, влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем!", призоваха организаторите на протеста. 

Според тях още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата, както и МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. "13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие", казват още от природозащитните организации. 

Те предупреждават, че ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата и че ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони. 

Искането им е всичко, което засяга Натура 2000, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие. 

Стотици излязоха тази вечер на протести и във Варна, Бургас, Пловдив, Русе, за да защитят българската природа.