OffNews.bg

Камиони пред парламента. Караджов обяви, че мястото му е при протестиращите

"Парите за ремонт на пътищата са заложник на решението на избора за шеф на БНБ", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов, който се срещна с протестиращи, които докараха камиони пред Народното събрание.

Караджов обяви, че мястото му е при протестиращите и че не е министър на една или друга партия. "Очаквах по-отговорно поведение от народните представители днес", допълни той.

По думите му "ръцете на МРРБ в момента са вързани" и единствените ремонти, които могат да се извършват в момента, са аварийните. 

Пред сградата на парламента шофьори паркираха тировете си. Причината е предложението на "Продължаваме промяната" проекторешението за АПИ възобновяването на плащания по договори да отпадне от дневния ред, в който беше включено вчера. 

Решението беше прието със 108 гласа "за", а по 35 депутати гласуваха "против" и "въздържал се". След като решението се прие, парламентарната група на Има такъв народ напусна залата. 

Не може политически пазарлъци да стоят на пътя на поддържането на републиканската пътна мрежа. Нямаме инструмент, с който да ремонтираме и една дупка на пътя“, каза Караджов. Той намекна, че може би се очаква Любомир Каримански да оттегли кандидатурата си за гуверньор на БНБ, за да бъдат разрешените парите за ремонти.

Според него сумите, които се дължат на строителните фирми, са огромни и трябва да се разплати поне 50% от сумата, за да имат сигурност и да започнат с ремонтните дейности. „Договорите за 710 млн. лева са били надвишени до 1 млрд. и 100 млн. лева, аз съм заварил това и не нося вина“, каза той. За ремонт са заложени над 200 участъка в цялата страна.

Депутатът от "Възраждане" Петър Петров също излезе при протестиращите, като заяви, че ще им помогне да се излъчат представители, които да влязат в Народното събрание, а от АПИ определиха четирима души, които да влязат в парламента.

Председателят на парламента Никола Минчев се срещна с протестиращите, като заяви, че докладите към проекторешението трябва да минат пред комисии. Съпредседателят на Демократична България също разговаря с представители на протестиращите. Той обяви, че ДБ ще подкрепи предложението. Вчера представители на парламентарната група не присъстваха на бюджетната комисия, която разглеждаше проекторешението. От БСП не обсъдиха исканията с протестиращите. Строителите се срещнаха с депутати от ГЕРБ, като заплашиха с протести и обвиниха народните представителите от партията, че „и по тяхно време“ не е имало пари. 

Снимки: Йорданка Веселинова/OFFNews