OffNews.bg

БСП на протест в защита на арестувания кмет на Генерал Тошево в Добрич, пуснаха го

Граждански протест "В подкрепа на кмета на Община Генерал Тошево" организира местната структура на БСП в Добрич, предаде БНР. 

Малко преди 10 ч. кметът Валентин Димитров бе пуснат от ареста. Той обяви, че към момента няма да коментира случая. 

Вчера Димитров беше задържан по искане на Европейската прокуратура по разследване за измами с европейски средства. Това е първият арест в България по искане на службата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Арестът е заради разследване за измама със 169 000 евро безвъзмездна финансова помощ за санирането на социални жилища в периода 2017-2019 г., възложено на частна фирма. Димитров и неназовани като брой хора се подозират, че са представили неверни данни за сроковете на строително-ремонтните дейности.

Според протестиращите става въпрос за политически сигнал във връзка с наближаващите местни избори. Те подчертаха, че кметът е изключително честен, работи така, че хората да се чувстват добре, те самите виждат развитието на общината. Хората носят надписи "Освободете кмета на Генерал Тошево", както и знамената на общината и България.

Валентин Димитров е втори мандат кмет, издигнат от БСП. През 2020 г. Специализираната прокуратура влезе за проверка в общината.