OffNews.bg

Заработва заводът, който ще произведе F-16 за България

Производствената линия на Lockheed Martin и военновъздушните сили на САЩ в Грийнвил Северна Каролина в която ще бъдат произведени и F-16 Block 70/72 за България е на път да заработи. Това съобщиха ВВС на САЩ на официалния си сайт. Не се споменава точната дата на началото на производството. 

Линията е единственото производствено съоръжение за производство на F-16 за износ, като се открива три години след като дългогодишната линия за F-16 на компанията във Форт Уърт, Тексас, приключи производството си.

Неотдавна и от името на пет чуждестранни военни партньори, сред които и България, ВВС отпуснаха на Lockheed Martin Corp. приблизително 14 млрд. долара, за да построи 128 F-16 до 2026 г.
Очаква се първите F-16 да слязат от производствената линия през 2022 г., а след първата година производството ще се увеличи. Самолетите ще бъдат доставени на множество чуждестранни военни партньори, включително Бахрейн, Словакия, България, Тайван и други.

България подписа договор за производство, доставка и оборудване на осем изтребителя F-16 Block 70/72 с правителството на САЩ през 2019 г. Тогава правителството на Бойко Борисов преведе по фондова сметка в щатска банка два милиарда и двеста милиона лева за самолетите. Първите шест машини трябва да бъдат доставени през 2023 г. Други два Ф-16 ще останат в САЩ за обучение на българските пилоти, което тече и в момента, и техническия състав.

Бахрейн и Словакия подписаха договор преди нас и ще получат изтребителите по-рано. Очаква се през следващите години да бъдат построени още много самолети, като в момента се разглеждат още заявки за F-16 от чуждестранни военни партньори, съобщават от ВВС на САЩ.

"Откакто бе открита производствената линия на LM, AFSAC (дирекция "Подпомагане на сигурността и сътрудничество" на ВВС на САЩ) наблюдава ръст на броя на нашите партньорски държави, които искат подробна информация и заявки за продажби от правителството на САЩ", каза полковник Антъни Уокър, старши ръководител на Международния отдел за материални средства. Развълнувани сме от новото натоварване и увеличената възможност да предоставяме способности за въздушна сила, които укрепват международните партньорства и подпомагат националната сигурност, дпбави той. 

В допълнение към производството на нови F-16 тече модернизиция на 405 F-16 - експлоатирани от четири партньорски държави до V-конфигурация, която се състои от нов радар и други подобрения, за да ги направи подобни на самолетите, които ще слязат от производствената линия.