OffNews.bg

Зам. правосъден министър: Има съмнения, че прокуратурата разпъва чадъри

„Често остават съмнения, че някои лица се възползват от политически чадър, някои лица се възползват от икономически чадър, който прокуратурата е разпънала над тях”.

Това заяви зам.-министърът на правосъдието Петко Петков в ефира на bTV.

Според Петков на съдебната система може да се разчита, ако тя работи добре, защото така "човек ще може да ползва услугите й и да не си мълчи".

Той обаче допълни, че преди у нас да има работещ съд, трябва да има работеща прокуратура, а в нейната работа "има много какво да се промени".

"Поне гражданите и професионалистите до голяма степен не остават с впечатление, че прокуратурата си върши работата качествено и точно", каза Петков.

Зам.-министърът подчерта, че съдебната реформа не трябва да започне от едно конкретно място, а от много места, защото "иначе няма да започне никога". Той смята, че промените трябва да тръгнат от структурата на ВСС, съда, прокуратурата и конкурсите.

„Това, че съдебната власт е независима, не означава, че трябва да бъде безконтролна. Нещо в организацията на работа на ВСС куц”, каза още той и посочи, че кадровият орган трябва да бъде разделен на две камари и да работи на сесии.