OffNews.bg

ВСС заседава извънредно по казуса "Ченалова"

Днес Висшият съдебен съвет ще заседава извънредно заради предложението на правосъдния министър Христо Иванов за започване на дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова.

Началото му е от 10.30 ч.

Първа точка в дневния ред е проект на решение за проект на образец на декларация за имотното състояние и придобиването на имущество на кандидатите за главен инспектор в Инспектората към ВСС.

Кандидатите главен съдебен инспектор са съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Той се избира от Народното събрание с гласовете на поне 160 депутати.

Втора и последна точка е проект на решение по предложението на министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство срещу Румяна Методиева Ченалова – съдия в Софийски градски съд. Тя беше отстранена от СГС за 6 месеца с решение на ВСС от 22 януари.

Министър Иванов поиска образуването на четвърта дисциплинарка срещу Ченалова заради открити нарушения по няколко търговски дела, по които тя е била докладчик.

Скандалът, свързани с името на съдийката от СГС, избухна, когато френският посланик Ксавие дьо Кабан разказа за опита за кражба на френска фирма с помощта на българския съд. Визирайки този случай, той заяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки".