OffNews.bg

Всички "за" продажбата на земя на чужденци да се отложи, ДПС: Категорично не

Корнелия Нинова е убедила всички парламентарни групи - ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, без ДПС - да се отложи законопроектът на правителството за отпадане на ограниченията за продажба на земеделска земя на чужденци.

Това съобщи в парламента самата Нинова. Тя е поискала законът да бъде отложен поне с два месеца - за сесията на депутатите наесен. А през това с темата да се ангажират и българските евродепутати от всички политически сили, да се проведат разговори в Европейската комисия, заради която се налага промяната.

Нинова изтъкна, че има и други страни-членки на Европейския съюз, които са защитили позицията си и не допускат свободна търговия със земята си, като Унгария, Полша, Словакия и Словения, изреди ги Нинова.

От ДПС обаче са категорични, че няма как да не се спази подписания договор с Европейския съюз относно свободното движение на стоки и капитали. "Земеделската земя трябва да се продава свободно", категоричен бе депутатът от ДПС и бивш зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов.