OffNews.bg

Властта да върне 10% данък на хората с минимална заплата, поиска БСП

Властта да върне данък общ доход на хората, които са се осигурявали на минимална работна заплата от 340 лева, поискаха от БСП днес.

Социалистите внесоха законопроект за промени в Закона за доходите на физическите лица, съобщи на брифинг в НС лидерът на партията Михаил Миков.

Поводът за апела им стана решението на Върховния административен съд от вчера да се отмени минималната работна заплата.

Поправката, която дава възможности ДОД да се връща на хората с минимална заплата, се предлага за втори път - от БСП я приеха в миналия парламент, но от ГЕРБ отмениха решението.

"Всеки, който се осигурява на минимална работна заплата е ощетен с 48 лв.", посочи лидерът на социалистите. По закон ако промяната бъде приета от управляващото мнозинство връщането на данъка може да се случи в началото на следващата година.

От БСП няма да подкрепят конституционните промени, предложени от ГЕРБ и РБ, защото получили тестовете по пощата без подписи. "Това е несериозно. Така ли се променя Конституция? Раздадените текстове не са валидни", възмутиха се от  партията. 

На брифинга стана ясно, че БСП няма да сезира Конституционния съд за ратифицирането на договора за заем на стойност 16 млрд. лева, подписан от властта. Социалистите не успели да съберат необходимите подписи, за да внесат жалбата. Депутатите от "Атака" обещали, но на финала не се подписали. За да се внесе конституционна жалба са необходими 48 подписа, а БСП има само 39 депутати.