OffNews.bg

Виновните за трагедията в Царево ще си понесат наказанията, закани се министърът на туризма

Днес министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с хотелиери и туристи на къмпинг "Нестинарка", пострадали от тежките наводнения в района на Царево. Тя заяви, че макар да сме безсилни срещу природните бедствия, трябва да се установи какво точно се е случило и ако има виновни за тази трагедия, те да понесат наказанията си.

Министър Динкова изрази съболезнованията си към близките на загиналите при бедствието в община Царево. Тя обясни, че има известни проблеми с извеждането на туристите, тъй като поради необходимостта от обследване на пътищата в момента е опасно да се извозват с автобуси. Динкова ще разговаря с туроператори, за да намери решение за извозване на хората.

Тепърва ще текат обследвания на инфраструктурата и ще се установява броя на засегнатите хотели. По думите на Зарица Динкова щетите на къмпинг "Нестинарка" са сериозни. В хотела на къмпинга са били настанени над 400 туристи. 

"За момента се намират решения за настаняване на хората в нужда, осигурена им е храна и вода. Безсилни сме срещу природните бедствия, но трябва да се установи какво точно се е случило и ако има виновни за тази трагедия, те да понесат наказанията си. Вероятно все повече ще се сблъскваме с такива условия, затова трябва да бъдем подготвени и да вземем превантивни мерки. Мисля, че днес в Деня на Съединението е важно да покажем това – че ако сме заедно, дори и в криза и в сложна ситуация, се намира решение", заяви Зарица Динкова. 

Трима души загинаха при наводненията в община Царево, издирва се още един човек. Продължава бедственото положение на територията на цялата община. Органите на реда продължават да осъществяват линеен контрол за недопускане на свлачищни процеси на скална или земна маса в рисковите зони.

Днес министърът ще се срещне с още хотелиери в Царево и Лозенец.