OffNews.bg

Варна започва годината с протест под прозорците на губернатора

Протест пред седалището на областния управител на Варна се очаква утре заради решението му да отмени цялата декемврийска сесия на Общинския съвет.

В основата на скандала е преименуването на 215 местности, носещи сега турски имена. Сред отменените решения са и тези за намаляване на такса смет, туристическият данък, налогът за автомобили, съобщава в. "СЕГА".

Заради безпрецедентната ситуация и очакваното гражданско недоволство областният управител Иван Великов започна днес първия си работен ден за годината с обръщение към медиите. В него той посочва, че анулира сесията не заради конкретно решение, а тъй като решенията са взети в разрез с Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Председателите на комисии са изчели директно проекта на решение без преди това да се изслушат становищата на водещата комисия и/или на вносителя. Това значително ограничава прозрачността на процедурите и възможността на съветниците и гражданите да осмислят предложенията и да вземат отношение по същество. Регистрира се и фатално отклонение от нормата за провеждане на заседания, а именно - във втората сряда от месеца, без да има индикации за извънредна сесия и решение за такава от Председателския съвет, посочва областният управител.

Великов успокои варненци, че анулирането на сесията не означава непременно да бъдат спрени по-ниските данъци и такси. При гладка процедура е възможно те да бъдат прегласувани още до 20 януари, смята управникът.

Утрешният протест е организиран от общинския съветник Костадин Костадинов. Още преди Нова година той създаде фейсбук група за събитието. Костадинов е вносител на предложението за преименуване на местностите, всички от които са ниви.