OffNews.bg

Въпреки протестите: НИМХ влезе под шапката на МОСВ

Националният институт по метеорология и хидрология мина под шапката на Министерството на околната среда и водите въпреки протеста на метеоролозите с искане да останат към Министерството на образованието и науката.

Решението взе Народното събрание, което прие законопроекта за изменение на Закона за водите. От 134 депутати в залата 121 гласуваха "за", 12 бяха против, един се въздържа. Управляващото мнозинство подкрепи проекта, ГЕРБ и ДПС не участваха във вота, а от "Възраждане" гласуваха "против".

Така оттук нататък бюджетът на НИМХ ще зависи от този на МОСВ, а директорът му ще се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите, понастоящем Борислав Сандов. Досега институтът имаше свободата да излъчва кандидатури и служителите му да определят директора с гласуване. 

Според приетия законопроект Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2016-2021 г. и Плановете за управление на речните басейни за периода от 2016-2021 г. ще се прилагат до приемането на плановете за следващия период.

Дебати

Младен Шишков от ГЕРБ възрази, че не е спазена процедурата по внасяне на законопроекта. Той прочете становище на НИМХ, което призовава организацията им да не се политизира.

Ива Митева ("Има такъв народ") заяви, че законът не преобразува НИМХ, а просто той преминава от едно юридическо лице към друго.

Красимир Вълчев (депутат от ГЕРБ) - който като министър на образованието разреши прехвърлянето на НИМХ от БАН към МОН преди повече от три години отново след протести на работещите в НИМХ, които не искаха да са под шапката на Българската академия на науките - смята, че предвид "двойнствения статут" (научен институт и метеорологична служба) на НИМХ, е добре да се мисли за обвързване на компетентностите - например министърът да избира от няколко кандидатури, предложени от научния съвет на института. "Това е максималният път към автономност на НИМХ", каза той.

Джевдет Чакъров се усъмни, че самият министър Сандов желае НИМХ да мине към МОСВ. "В интерес на МОСВ, МОН и на НИМХ е да си остане научна структура, за да функционира правилно", каза той.

От своя страна, Сандов увери, че ако той беше внесъл този законопроект (проектът е внесен от Министерския съвет - бел. ред.), също е щял да предложи промени. Той обясни, че в МОН институтът не е изпълнявал функции във връзка с изпълнителната власт, но сега в МОСВ това ще се промени. 

"Ако така остане текстът, за съжаление това, което ще се случва е своеобразен инхаус, така е заложено в бюджета сега. Министерството ще плаща на едни пари НИМХ за дейност, която той ще осъществява и ще връща обратно в МОСВ през Дирекция "Управление на водите", дирекцията, осъществявайки изпълнителната власт, ще докладва тези функции. Но така е записано наистина в бюджета - надявам се поне да оптимизираме някои административни разходи", заяви Сандов.