OffNews.bg

Ваня Григорова официално поиска да е кмет на София, Симеон Славчев се отказа от местна лява коалиция

Приемам номинацията да се кандидатирам за кмет на столицата от БСП-София и Левицата, обяви синдикалистката Ваня Григорова на пресконференция заедно с председателя на столичните социалисти Иван Таков и Костадин Паскалев от Левицата. 

Час по-рано лидерът на партия МИР Симеон Славчев обяви, че партията му прекратява преговорите за участие в местна лява коалиция в София.  

Причината за това е, че е бил нарушен принципа на равнопоставеност между потенциалните коалиционни партньори, както и поради факта, че преди да е подписано коалиционно споразумение и да са уточнени всички подробности и принципи около съставянето на местна коалиция в София, се свиква и организира от два от субектите в потенциалната коалиция пресконференция. Това според партия МИР показва подход на налагане на част от субектите в коалицията над останалите, без да са съгласувани предварително и планирани общи съвместни действия. 

Партия МИР категорично не одобрява подобен подход, който още преди да е съставена коалицията разрушава доверието между партньорите в нея. Подобен подход не би бил успешен за постигане на крайния желан резултат, за който всъщност би трябвало да се сформира местната коалиция, се казва още в писмото на партия МИР, изпратено до председателят на Градската организация на БСП в София Иван Таков. 

Когато ние пасуваме, бесовете вилнеят, каза още Григорова и подчерта, че апатията е най-големият враг на хората у нас. Мотото на лявото обединение е „София за всички“. Пред медиите бе представен „Манифест за един демократичен град“, подписан от Ваня Григорова.