OffNews.bg

В Свиленград осъдиха купувач на гласове за Реформаторския блок

Първият осъден в Хасковски регион за купуване на гласове е факт. Той е заловен в Свиленград да купува гласове в полза на Реформаторския блок в изборния ден.

Делото срещу 29-годишният Стоян Манолов е минало в късния следобед в петък.

Манолов бил задържан към края на изборния ден на 5 октомври, като в него е намерен списък от над 100 имена на свиленградчани. Някои от тях са свидетелствали, че дилърът ги е навивал да гласуват за конкретна политическа партия, срещу възнаграждение. То било различно, в зависимост от социалния статус на купувания, но средната миза била 50 лв.

При внезапната проверка в циганската махала на Свиленград във всички проверени лица са намерени брошури и агитационни материали на Реформаторския блок, а в Стоян Манолов - списък с отбелязани имена. Хората пък заявили, че тези ги убеждавали да си пуснат гласа за бюлетина №7, обяснявали на циганите как точно да направят това, и им обещавали незабавно плащане.

Манолов пък бил един от тарторите на циганската махала в Свиленград и по неофициална информация се изявявал в това си амплоа и на предишни избори. Не е ясно дали Манолов се е признал за виновен, но събраните доказателства са преценени като достатъчни от съда за налагане на присъдата.

По данни на разследването има и други лица задържани за купуване на гласове, но делата срещу тях не са завършени.

Напомняме ви, че листата на Реформаторския блок в Хасково беше най-скандалната от всички листи на блока.

Водачът Станислав Иванов е син на най-скандалния кмет в България - Георги Иванов. Георги Иванов е вече 4-ти мандат кмет на Хасково и всеки път е издиган от различна партия.

Втори в листата беше бившият кмет на Димитровград Стефан Димитров. Той е учредител на ДБГ на Меглена Кунева и на АБВ на Георги Първанов.