OffNews.bg

В Европа питали Борисов защо ще има избори при "толкова добро развитие на страната"

„Брюксел и лидерите в Съвета на Европа действително искат да продължи това, което е правено досега в България. Вчера имаше двустранна среща между Тимерманс и Борисов, където бяха дадени изключително високи оценки на политиката на правителството и реформите в съдебната система, борбата срещу корупцията, контрабандата. А при разговорите на Борисов всички европейски лидери си задавали въпроса защо при добри икономически показатели на страната, тя върви към предсрочни парламентарни избори.

Това коментира в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Точно за това сме длъжни да проведем конструктивни разговори с Реформаторския блок, които взеха мандата за съставяне на правителство. А какво ще бъде окончателното решение, това ще бъде известно след няколко дни”, обясни Цветанов.

Той обаче не пропусна пак да каже, че вероятността да има кабинет с мандат на РБ е 20%, а неуспехът - 80%. Разговори между коалициаонните партньори - реформатори, патриоти и ГЕРБ - имало всеки ден, но имена за бъдещо правителство не са обсъждани.

Цветанов коментира и евентуални промени в Изборния кодекс в съответствие с резултатите от проведения референдум: "Трябва да се съобразим с тези два милиона и половина български граждани, които дадоха ясен сигнал за това, че трябва да се променя избирателната система. В момента ние категорично сме заявили, че се съобразяваме с този резултат и ще държим да има мажоритарен избор, който действително да де възможност да отговорим на обществените очаквания”.

А ако евентуално се стигне до създаването на правителство в рамките на този парламент, в предстоящите месеци може да се направят промени в Изборния кодекс в съответствие с обществените очаквания. „Ние държим на мажоритарната система”, категоричен беше Цветанов.