OffNews.bg

Украинците си отиват. Заради хаос и омраза

Украинските бежанци масово напускат България и се завръщат в Украйна, сочат данните на Гранична полиция и наблюденията на доброволците, които помагат на избягалите от войната. Една от причините е неяснотата какво ще се случи само след седмица, когато бежанците трябва да напуснат хотелите, в които са настанени.

Продължава тенденцията от последните дни България да напускат повече украински граждани, отколкото да влизат,

каза пред OFFNews Лора Любенова, говорител на Гранична полиция.

За последните 24 часа в България са влезли 2165 украински граждани, а са я напуснали 3563.

Повечето от тях се завръщат в Украйна, според наблюденията на доброволците, с които разговаряхме. Само през последното денонощие през пункта на Дуранкулак са преминали 27 автобуса с украинска регистрация, отправяйки се към Румъния. В същото време в България са влезли седем автобуса с украинци, бягащи от войната, каза пред БТА директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов. 4 от автобусите са били с по 10-15 човека. 

Това, че повечето украинци се завръщат в Украйна, се потвърждава и от данните на Гранична полиция - 2500 от излезлите от страната са преминали границата с Румъния, основно през пунктовете Русе и Дуранкулак. За седмица бежанците от Украйна в България са намалели с 6500 души. Преди седмица украинските граждани са били 102 000, а днес те вече са 95 500, според данните на Гранична полиция. От началото на войната в България са влезли 284 329 украински граждани. Това означава, че близо 190 000 бягащи от войната са напуснали България. 

Подобна е ситуацията и в други страни, като в Полша, която прие най-голям брой украински бежанци. През двете седмици до 23 май броят на украинците, които се връщат вкъщи от Полша (345 000), надвишава броя на тези, които влизат в Полша (253 000).

Хаос, дезориентация и доплащане

С приближаването на 31 май, когато трябва да се освободят повечето хотели, неизвестностите за настанените в морските хотели украинци се увеличават. Най-остър е проблемът във Варна и близките курорти, които подслониха огромна част от бежанците.

Според официални данни, към днешна дата в хотели, на които държавата плаща на хотелиерите по 40 лв. на ден на настанен човек, са отседнали 59 335 души. Децата бежанци от Украйна в България са 39 143. 

Държавната агенция за бежанците започна едва тази седмица да анкетира хората за намеренията и желанията им за оставане в страната след 31 май. Вчера председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева съобщи, че около 30 000 от украинските бежанци възнамеряват да останат в България. Пак вчера Тошева обяви, че 165 хотела по морето са се включили до 24 май в програмата, която предвижда да получат по 15 лева за настанен украински бежанец след 31 май. Подаването на заявления приключи вчера. 

В същото време от няколко източника научихме, че хотели, включили се в продължението на правителствената програма, искат доплащане от 15 лв. дневно от самите бежанци. "Знам вече няколко хотела, които предлагат настаняване на бежанците с доплащане от тяхна страна по още 5 или 10 лв. на ден, но без изхранване", каза С. Колева, която е доброволец. 

Тошева декларира вчера, че никой няма да бъде оставен на улицата, ако се наложи държавата ще мисли и за временни зали, където те да изчакват преместването си в други хотели или бази в страната. По думите й обаче държавата не може непрекъснато да помага. Ще се помага само на най-уязвимите групи. Бежанците ще бъдат извозени от хотелите по морето към базите за настаняване във вътрешността на страната с БДЖ. Първите влакови композиции от Варна и Бургас тръгват на 29 май.

На фона на държавния оптимизъм, хората, помагащи на терен, съобщават за хаос и паника сред бежанците, което е една от причините много хора да предпочитат да се върнат в Украйна, където войната продължава. 

Анкетьори без украински или руски

"Хората са абсолютно дезориентирани, нямат никаква информация, никой не им казва къде ще ги преместят. Един от бежанците ми каза, че в техния хотел идват по десет линейки на ден, тъй като хората, които са в стрес заради войната, получават допълнителен стрес, тъй като нямат никаква информация за бъдещето си и са в лошо състояние, меко казано", разказа пред OFFNews Евгения Волкова от "Украински дом" във Варна. "Хората питат къде ще ги преместят. Семейства се притесняват, че може да ги разделят и да ги пратят на различни места", обясни Волкова. До вчера имаше и проблеми със сайта, на който бежанците трябваше да се регистрират и да заявят плановете си. "Половината са пенсионери, които нищо не разбират и не могат да се регистрират в сайта", добави Волкова. 

Държавната агенция е наела за анкетьори хора без никакви знания по украински или руски език. Стигнало се е до там да напускат хотели без да успеят да анкетират и един човек заради езиковата бариера. Затова са помолили "Украински дом" за доброволци, които да превеждат на анкетьорите. 

"Омразата и завистта на местното население"

"С недодяланата си програма властите направиха така, че хората да бягат по домовете си, въпреки че там се води война и дори в по-спокойните райони няма гаранция за безопасност", написа във фейсбук профила си украинката Розалия Георгиева със снимка на напускащите България автобуси. "Някои от тях отиват в Украйна, а след това в друга страна, където е възможна интеграция, други се връщат у дома, излагайки децата си на опасност. С какво сърце се прибират хората, с какво впечатление от България? Интересува ли се някой от това? Хората не очакваха такова посрещане. Те не очакваха толкова много русофили, глупостите на лъжливите руски медии, омразата и завистта на местното население, а накрая и преселването в неизвестност. Говорих с хората, които си тръгват. Хората отнасят впечатленията си у дома. Благодаря на тези, които ги направиха малко по-щастливи. Срам за властите", завършва тя.

Думите й описват причините за напускането на украинците, с чието идване някои обявиха, че ще бъде решен демографският проблем на България.