OffNews.bg

Украинските бежанци ще имат достъп до социални услуги до 31 март, независимо от статута си

До 31 март, независимо от статута си у нас, украинските бежанци ще имат достъп до всевъзможни социални услуги, които се полагат на всеки български гражданин.

Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. Той заяви, че в момента миграционният натиск не е особено силен, но се очаква да стане доста по-сериозен с подсигуряването на хуманитарните коридори за извеждане от Украйна. 

"Днес в Министерски съвет са били приети две постановления - едното за остойностяване на настаняването на украинските граждани, другото е за осигуряване на всякакви социални услуги на украинските бежанци до 31 март", обясни Гьоков.

Галина Георгиева от "Продължаваме промяната" попита какво предприема социалното министерство по повод трудовото законодателство за осигуряване на възможност за работа на украинските граждани, бягащи от войната.

Георги Гьоков ѝ отговори, че в момента няма нужда от промени в законодателството заради успешно транспонираните европейски директиви, както и наскоро приетите промени в Закона за трудовата миграция и Закона за трудовата мобилност.

"Министерството на труда и социалната политика още на 24-25 февруари започнахме план за действие. За момента не сме установили дефицит в трудовото законодателство относно приемането на бежанци от Украйна. Имаме задача да прегледаме въобще законодателството и ако се налагат някакви промени, да ги предложим в спешен порядък", заяви той. 

Социалният министър каза, че капацитетът за регистрация на бежанците е 30 човека на ден, и ако се разчита на него може само да се предполага какво ще стане с тези 21 хиляди украински бежанци, които са в България. "Затова има създаден централен щаб с участници от всички министерства. Работи се по ускоряване на процедурите по добиването хуманитарен статут", заяви Гьоков. 

Той каза още, че ако украинските граждани имат доказан български произход, те няма да имат почти никакви проблеми да се ползват от привилегии, но ситуацията на бежанците с българско самосъзнание остава неясна. 

"Днес в МС си говорихме за ускоряване на процедурата за придобиване на българско гражданство. С изненада установих, че българите от Северна Македония чакат години наред – има случаи и по три години. Въобще не е работа това на социалното министерство, но се мисли и по този въпрос", заяви социалният министър Георги Гьоков.